Szarlotka w tej wersji to najlepsza szarlotka jaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciasta z jabłkami mają dużo jabłek a mało ciasta i ta właśnie taka jest. Z kruchym, delikatnym ciastem i dużą ilością jabłek. W smaku przepyszna, rozpływająca się wręcz w ustach. Teraz mamy sezon na jabłka więc zachęcam was do upieczenia tej szarlotki. Będziecie zachwycenie jej smakiem 🙂
Szarlotka - najlepsza!
Drukuj przepisSkładniki
- -3 szklanki mąki
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 serek Danio
- -3 łyżki gęstej śmietany
- -250 g masła lub margaryny
- Dodatkowo:
- -około 8-10 dużych jabłek
- -cynamon
- Lukier:
- -3/4 szklanki cukru pudru
- -3 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy serek Danio, śmietanę oraz margarynę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (2/3 na spód, 1/3 na wierzch). Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę, wykładając boki.
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie ułożyć połówki jabłek, jeden obok drugiego. Całość posypać cynamonem.
Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. W kilku miejscach nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem. Odstawiamy do wystudzenia.
Lukier:
Cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Smacznego 🙂
12 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
12 września 2015 at 14:47Pychotka, tez ją bardzo lubię! Ja jeszcze dodaję budyń ugotowany na ciasto i na to jabłka – wypróbuj kiedyś 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:40Muszę kiedyś zrobić ją z budyniem 🙂
Marzena
13 września 2015 at 08:37Muszę upiec w końcu to ciacho. Miałam już okazję go spróbować i jest pyszne 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:39Upiecz koniecznie, to moja ulubiona szarlotka 🙂
Ela
22 grudnia 2015 at 11:34Bez jajek?
Marta
22 grudnia 2015 at 11:39Tak, bez jajek.
Wiki
13 kwietnia 2016 at 13:59Przeglądam Twoje przepisy i jestem coraz bardziej zachwycona! Podziwiam talent kulinarny i kreatywność. Nie potrafię zrobić kruchego ciasta (moja mama robi pysznego jabłecznika na kruchym cieście), aż w końcu udało mi się znaleźć dość łatwy przepis przy którym nie będę musiała się martwić czy ciasto wyjdzie odpowiednio kruche 🙂 ciacho wygląda rewelacyjnie! Kradnę ten przepis 🙂
Ewelina
16 kwietnia 2016 at 19:30Dziś zrobiłam to ciasto na małej blaszce („na próbę”) i już zostało pochłonięte przez moje głodomorki:) dzieci i mąż zajadali się ze smakiem 😉 jutro od rana znowu je zrobię, bo nawet mały kawałek nie został do kawy 🙂 dziękuję za przepis. Ciasto jest pychotka!
Katarzyna
26 kwietnia 2016 at 12:22Witam,
jakich jabłek zwykle Pani używa?Czy któraś konkretna odmiana będzie najbardziej polecana?Ja zwykle do szarlotek używam renety, Jest dość kwaskowa, czy w tym przepisie również się sprawdzi??Pozdrawiam
Marta
27 kwietnia 2016 at 22:53Używam różnych odmian jabłek. Najlepiej nadadzą się twardsze odmiany i bardziej kwaskowe więc szara reneta jak najbardziej się nada 🙂
Aga
12 stycznia 2017 at 19:10Zawsze szukam idealnego przepis na szarlotkę gdyż lubię te ciasto o kazdej porze roku i mysle że ten będzie fajny bo właśnie sie piecze
Marta
13 stycznia 2017 at 10:41Daj znać jak wyszła 🙂